2015. november 8. Évközi 32. vasárnap

1Kir 17,10-16; Zsid 9,24-28; Mk 12,38-44
A lisztesfazék nem ürült ki az Úr ígérete szerint

Illés az özvegyasszonyt arra kéri, adja oda neki maradék élelmét, kockáztatva ezzel a saját és gyermeke éhen maradását. Az asszony megteszi, amit Illés kér tőle.
Az evangéliumban szereplő özvegyasszony minden vagyonát a templom kincsárába dobja, bár annak értéke így is elenyésző a gazdagok adományaihoz képest.

Kérdés: Gondolkodj el azon, hogy saját életedben mikor mondtál le legutóbb valamiről, időről, anyagi javakról, kikapcsolódásról, azért, hogy azt, vagy helyette mást oda tudj adni valamelyik közeli szerettednek (családodnak, barátodnak) vagy akár olyan valakinek, akit igazán közelről nem is ismersz! Meséld el a többieknek mi volt ez az élmény, és milyen érzéssel tölt el most, hogy visszagondolsz rá!

Kérdés: Most idézz fel magadban egy olyan esetet, amikor ez nem sikerült. Amikor úgy érezted, hogy bár segíthetsz egy embertársadon, de végül úgy döntöttél, hogy mégis csak „kijár már nekem is a jóból, igazán megérdemlem”. „Gondolnom kell magamra is”, vagy „első legyen a saját biztonságom, aztán majd jöhetnek mások is, ezt mindenki megértheti”… Meséld el bátran ezt az élményedet is a közösség tagjainak, és azt is, hogy milyen érzéssel tölt el most, hogy újra visszagondolsz rá!

Az olvasmányban és az evangéliumban szereplő asszonyok mindenüket odaadták. Ahogy Ábrahám is kész lett volna Izsákot feláldozni Isten kérésére. Ahogyan az Atya odaadta egyszülött fiát Érted, a bűneid váltságaként. Ahogyan Krisztus is odaadta magát Érted. Nem részben, és nem ideiglenesen, nem „legtöbbször”, és nem „általában”, hanem teljesen és feltétel nélkül, teljes és feltétel nélküli SZERETETből.

Feladat: Most tartsatok néhány percnyi csendet. Kérlek, idézd fel magadban Krisztus szenvedésének történetét, engedd be magadba az Ő szenvedését, próbáld meg átérezni, mi mindenen ment keresztül Érted.
(…)
Most gondold át azt is, ehhez mérten milyen csekélységekről kell Neked lemondanod ahhoz, hogy másoknak adni tudjál.

Feladat: Gondold át, hogy a jövőben, akár a következő héten, miről tudnál lemondani a saját életedből, és azt kinek tudnád odaadni, ez bármilyen apróság is lehet! (Figyelmet, szabadidőt, anyagiakat, bármit.) Oszd meg a többiekkel is, ha elhatározásra is jutottál! Erősítsétek és bátorítsátok egymást ötleteitekkel!
A következő alkalom elején megbeszélhetitek, ez kinek mennyire sikerült, és hogy mit/mennyit kaptatok az odaadás által!

Halm Kornél, Budapest

Ozvegy_ket_fillerje

Reklámok