2015. november 22. Krisztus Király vasárnapja

Dán 7,13-14; Zs 92; Jel 1,5-8; Jn 18,33b-37

Aranymondás: “Az igazsághoz ragaszkodva növekedjünk fel szeretetben mindenestől őhozzá, aki a fej, a Krisztus.” (Ef 4,15)

Cél: “Az igazsághoz ragaszkodva növekedjünk fel szeretetben mindenestől őhozzá, aki a fej, a Krisztus.” (Ef 4,15)

Folyamat: Szembesülni önmagunk és közösségünk hozzáállásával és előítéleteivel a politikai hatalmakkal szemben.

Elgondolkodni Isten és a politikai hatalmak közötti feszültségen és kapcsolaton.

Megélni és átélni Krisztus királyságát a világban és Krisztus szavát: “Nem azt akarom, hogy vedd ki őket a világból, hanem hogy őrizd meg a gonosztól.” (Jn 17,15)

Imádkozni a világban élő keresztényekért és a keresztények Krisztus igazságban élő egységéért.

Módszer:

1. Rakjunk két széket a körbe, ahol ülünk, és takarjuk le, vagy jelöljük meg őket két pléddel, lepedővel, vagy jelképes tárggyal (lehet komplementer színpárokat használni: piros – zöld, kék-lila, stb) (egyház: pl. kereszt, kő; politika: pl. korona, kard), hogy szemléljük a világi és a mennyei hatalom közti kapcsolatot.

2. Választhatunk két embert is a résztvevők közül, akik Pilátus és Jézus, tágabb értelemben az egyház és a világi hatalmak megtestesítője lesz.

Beszélgetéshez kérdések:

Felolvasva az igét a János evangéliumából hagyjuk, hogy a kérdések megérintsenek minket, menjük bele a párbeszédbe. Akár két résztvevő is felolvashatja.

Te vagy a zsidók királya? Kinek a királya Jézus? Ki az egyház vezetője?

Magadtól mondod-e ezt, vagy mások mondták neked rólam? Van-e személyes tapasztalatunk Jéuzsról? Van-e személyes véleményem róla, vagy elfogadom olyannak, amilyennek mások modják? Milyen módon és hogyan szól hozzánk a hatalommal bíró Jézus? Kinek a szavára hiszek? Hogyan tudom elfogadni az egyház tanítását?

Hát zsidó vagyok én? Kihez tartozom? Azonosulok-e a közösség értékeivel, érdekeivel? Vezetőként egy tudok-e lenni a nyájjal? Hol a helyem a közösségben (család, munkahely, kisközösségek, egyesületek, egyház, nép)?

Mit tettél? Jézus életének ma látható jelei a vligában? Mivel vádoljuk ma Jézust?

Akkor mégis király vagy te? Hatalmi struktúrák – Ki a főnök? Mennyiben érzem Krisztus vezetését és hogyan tudom rábízni magam? Miben befolyásolja egyéni és közösségi életünket a jelenleg folyó hatalmi harc a világban? Hol van Jézus és királysága a menekülthullám és a terrorfenyegetettség idején?

Mi az igazság? (A görög alétheia szó szerepel, melynek jelentése: valóság, igazság) (Érdekessége, hogy egy jogi tárgyaláson vagyunk, ahol az igazságot a jogrend érvényesítésével próbálják megfogni, foganatosítani, a görög dikaioszüné szó fejezné ezt ki, Pilátus mégsem erre kérdez rá, nem várja a döntés Jézustól, hanem a teljes és totális igazságra kérdez rá, a mindent körülvevő valóságra)

Mi az igazság?

Halász Noémi, Kiskunmajsa

Reklámok