2016. január 31., évközi 4. vasárnapKOr

  1. január 31., évközi 4. vasárnap

Jer 1,4-5.17-19   Zsolt 70  1Kor 12,31–13,13 v. 1Kor 13,4-13   Lk 4, 21-30

Kérdések a beszélgetésekhez:

Jer 1, 4-5: „Mielőtt megalkottalak anyád méhében, már ismertelek; mielőtt világra jöttél volna, megszenteltelek

Ha egyedül lennél, feltehetnéd magadnak a kérdést, hogy ez milyen érzés, milyen tudás így. Közösségben beszélgess inkább arról, hogy mit jelent, ha ugyanezt a közösségedre, városodra, nemzetedre mondja ki az Úr? Mit jelent számotokra ezekhez tartozni?

1Kor 13, 8: „A szeretet soha meg nem szűnik. A prófétálások véget érnek, a nyelvek megszűnnek, a tudomány elenyészik.

Ez a mondat elég hihetetlenül hangzik. Ennek kapcsán beszélgessetek arról, mivégre is vagyunk itt a földön. Mi marad utódainknak abból, amit alkotunk, megtanulunk, ahogy élünk? Miért fontos, hogy úgy élünk, ahogy? Van-e bármi, ami miatt érdemes lenni, utódot nevelni, örülni vagy sírni? Segítségként elolvashatjátok Babits Mihály: Csak posta voltál című versét, és jót vitatkozhattok vele.

Lk 4, 28: „Ezt hallva, a zsinagógában mind haragra gerjedtek.” Mit mondott Jézus, ami feldühítette a hallgatóságot? Mit mondhatna nektek, amivel elemi dühöt váltana ki, ami miatt kizavarnátok a szobából? Keressetek ilyen mondatokat, aztán válogassátok ki közülük azokat, amiknek akár köze is lehet az igazsághoz. Ha bátrak vagytok, keressetek eleve olyan igaznak tartott mondatokat, ami dühítene Titeket.

názáreti zsinagóga

Bayer Róbert

Budapest, Baross Gábor-telep