2016. május 15. Pünkösd

  1. május 15., Pünkösdvasárnap: ApCsel 2,1-11; Zs 103; 1Kor 12,3b-7.12-13; Jn 20,19-23

 

A közösségi alkalom kezdetén visszaidézhettek egy olyan pillanatot, amikor külföldön voltatok, esetleg valamilyen nagyvárosban, és a nagy tömegben egyszer csak magyar szót hallottatok. Milyen érzés volt? Jóleső, baráti? Frusztráló? Odafigyeltél? Vagy teljesen hidegen hagyott?

Ezek után egy másik emléket is előhívhattok az emlékeitek közül. Ha beszélsz más nyelven is, nemcsak magyarul, mennyire változik meg a gondolkodásod, esetleg a személyiséged, amikor egy másik nyelven beszélsz?

Egy harmadik nézőpont, amit átbeszélhettek, hogy tudtok-e különféle nyelveken szólni, a gyerekeitekhez, a házastársatokhoz, a munkatársatokhoz? Érezni a kedvességet, az alázatot, a segítőkészséget, az őszinteséget abban, amit mondtok?

Miután ezen kérdések egyikét vagy akár mindegyikét átbeszéltétek, jöhet egy kis játék. Mindenki egy fehér lapot ragaszt a hátára, ahová a többiek ráírják, hogy miért adnak hálát az adott személyért. Nagyon fontos, hogy ne csak szavak, hanem inkább rövid mondatok kerüljenek a lapokra. Miután mindenki lapjára került valami átbeszélhetitek ki mit sejt, mi lehet a papírlapon, mielőtt megnézné. Ha segít, akkor egy kis történetet is írhattok kisebb papírlapokra, majd ki kell találni kiről van szó. Talán ezek a kis reflexiók segíthetnek rádöbbenni arra, hogy miért is vagytok hálásak a Jóistennek a saját életetekben. Miben vagytok jelenleg mások javára? Miben vagytok, különlegesek és egyediek?

Egy második körben párt kell választani, csupán tekintetek alapján. Szavakat, testbeszédet használni nem lehet, mikor megtaláltad a párod, akkor próbálj gondolatban egy személyt választani, aki jelen pillanatban valami miatt jelentős szerepet tölt be a mindennapjaidban (nélkülözhetetlen, megnehezíti a mindennapjaidat, az agyadra megy, nem tudod kikerülni és minden nap időt kell tölts vele, folyton a társaságát keresed). Mikor sikerült kiválasztani ezt a személyt, mondjátok el egymásnak miért tudnál hálát adni, hogy az a személy része az életednek. Mit tanulsz tőle? Mit szeretsz benne? Mi az, ami különleges benne? Mi az a tulajdonsága, ami a leginkább Istenre emlékeztet?

Házi feladat: Szentlélek ajándékai térkép. Készíts egy térképet, ahol a te erősségeid, azok az ajándékok, amiket te kaptál a Szentlélektől vannak a középpontban. Körülötted pedig azoknak az embereknek az ajándékai, akik a mindennapjaid részét képezik. Írhatsz szavakat, de lehetnek csak szimbólumok is a térképen, sőt az is tökéletes, időt szánsz arra, hogy elképzeld. Ha találtál egy frappáns szimbólumod, akkor meg is lepheted a környezetedben élőket a hozzájuk leginkább passzoló szimbólum-ajándék valamilyen formájával.

 

Henkel Beatrix, Egyesült Arab Emírségek

szentlélek