2016. december 4., advent 2. vasárnapja

  1. december 4. advent 2. vasárnapja

Iz 11,1-10   Zsolt 71   Mt 3,1-12

„Viperák fajzata! Ki indított benneteket arra, hogy meneküljetek a közelgő harag elől? Teremjétek hát a bűnbánat méltó gyümölcsét!”

Ezekben a jánosi mondatokban első hallásra korholás hallatszik. Azonban lehet úgy is olvasni őket – és most olvassuk úgy –, hogy tele vannak szeretettel. A viperák fajzatának is megadathat, hogy a bűnbánat méltó gyümölcsét teremje, hogy megbocsátást nyerjen, hogy bizalommal tekintsen saját élete, saját jövője felé. Isten nem (vagy nem csak) a törvény által akar Titeket jóvá tenni, alkalmassá kényszeríteni. Ha valaki nagyon szeret, eszedbe sem jut, hogy bántsd vagy fájdalmat okozz neki: téged sért, ha a feltétlen szeretettel szembefordulsz.

Jégtörő

Álljunk vagy üljünk körbe, egymás felé nézve. Bárki bárhova nézhet, egymásra is nézhetünk. Ha két ember pillantása így találkozik, egyszerűen cseréljenek helyet. Ne legyen néhány percnél hosszabb a játék, így is alkalmas lehet arra, hogy oldja a hangulatot.

Fókusz kérdés

Beszélgessünk szentgyónásos élményeinkről (ha vannak). Nem kell elismételni a gyónást, csak idézzünk fel néhány jó élményt, ami ehhez kapcsolódik: a megbocsátást, utána a megtisztulás érzését. Tudnunk kell, hogy a gyónás utáni felszabadulás-élmény plusz kegyelem, nem magától értetődő része a megbocsátásnak. Ha nincs ilyen élmény, emlék a csoportban, akkor megbocsátás, vagy bocsánatkérés-élményről beszéljünk, beszélgessünk.

Kiscsoportos beszélgetés

„Ki indított benneteket arra, hogy meneküljetek a közelgő harag elől?” Két-háromszemélyes kiscsoportokban beszélgessetek arról, mi az, ami miatt ti bocsánatot kértek, mi miatt mentek el gyónni (ha egyáltalán). Volt-e olyan eset, amikor valaki indított Titeket a bűnbánatra? Van-e köze az Isten előtti bűnbánatodnak az emberektől való bocsánatkérésedhez? Mi miatt nehéz, ha nehéz?

Imádság

Készítsük elő a terepet a közös imádságra: legyen terítő az asztalon (szőnyegen), rajta gyertya és a Szentírás, valamint valahol előtérben a két gyertyás adventi koszorú. Lehessen látni a környezetünkön, hogy Isten elé készülünk lépni. Olvassuk el a mai olvasmányt (Iz 11,1-10)! Ízlelgessük csendben, magunkban a szavait, és keressünk saját képeket a belső békére, a legelésző oroszlán mintájára. A csend végén ezeket a képeket osszuk meg, majd énekeljünk adventi éneket.

Szembenézés

Álljunk föl, sétálgassunk a szobában, és keressük egymás tekintetét mozgás közben. Ha összeakad a nézésünk, álljunk meg egymással szemben, és fejezzük ki szeretetünket, szó és mozdulat nélkül. Pár másodperc múltán lépjünk tovább, folytassuk a sétát. Ez se tartson néhány percnél tovább.

Lezárás

Ismét körbe ülve mindenki mondhat egy mondatot, gondolatot, amit szívesen visz haza a mai alkalom után.

Bayer Róbert, Budapest, Baross Gábor-telep

rakosi-vipera