2017. január 22., évközi 3. vasárnap

  1. január 22., évközi 3. vasárnap

Iz 8,23b-9,3   Zsolt 26 1Kor 1,10-13.17     Mt 4,12-23 rövidebb: Mt 4,12-17

Jégtörő: Egyszerűen adjunk helyet és időt magunknak arra, hogy tudjunk örülni egymásnak. Fejezzük is ki, hogy jó, hogy ismét látjuk egymást, látjuk a társunkat, barátunkat!

Bemelegítés: Olvassuk el az olvasmányt! Az ígéret szerint Istentől nagy örömet kapunk. Röviden meséljünk nagy örömeinkről, amelyek az elmúlt időszakban értek! Mutassuk meg azt is, hogy hogyan fejeztük ki ezt az örömet akkor (hanghatás, testtartás, mozgás)! Örüljünk egymás örömének!

Fókusz kérdés: Egyvalaki (akit erre előre megkérünk) mondja el, számára mit jelent megtérni. Milyen élmények fűződnek ehhez a kifejezéshez, mit gondol róla, van-e ilyen saját élménye vagy mit látott ezzel kapcsolatban másokon.

Kiscsoportos beszélgetés: Olvassuk fel az evangéliumot (elég most a rövidebb rész). Jézus azt mondja: „Térjetek meg, mert elközelgett a mennyek országa.” Erről beszélgessünk, rövid csöndet követően, két-háromszemélyes kiscsoportokban: Mit jelent nekem a „mennyek országa”? Mi van abban, hogy elközelgett? Akkor vagy most, vagy majd? Miért és miből kell megtérnem, ha elközelgett? Mi az értelme ennek a mondatnak Jézus szájából?

Közös ima: Körbeülvén olvassuk el a szentleckéből ezt az egyetlen mondatot (1Kor 1,17): „Krisztus engem nem keresztelni küldött, hanem azért, hogy hirdessem az evangéliumot, – de ne bölcselkedő beszéddel, hogy Krisztus keresztje erejét ne veszítse.” Engedjük járni köztünk ezt a gondolatot, engedjük működni Krisztus keresztjének erejét. Tegyük ki magunk közé, nagy betűkkel, jól láthatóan írva ezeket a szavakat: öröm, megtérés, mennyek országa, evangélium, Krisztus keresztje. Ezeket olvassuk, nézzük, és amelyikhez közünk van ebben a csendben, azt mondjuk ki. Bárki többször is megszólalhat. A csendes ima végén ismét olvassa fel a vezető a szentlecke már előszedett mondatát.

Oldás: Csendben álljunk fel, és kicsit járkálva, mozogva érintsük meg azt az embert, akinek a jelenléte a mai napon számunkra fontossá vált. Nem kell beszélni róla.

Lezárás: Kapjon mindegyikünk lehetőséget arra, hogy egy mondatban elmondja, mi érintette meg ma, mi vált fontossá, mit visz tovább.

Bayer Róbert

Baross Gábor-telep, Budapestjoy-1878712_640

Reklámok