2017. március 12., nagyböjt 2. vasárnapja

  1. március 12., nagyböjt 2. vasárnapja: Ter 12,1-4a; Zs 32; 2Tim 1,8b-10; Mt 17,1-9

Jézus színe változása

Jégtörő: Az üdvözlés, összegyülekezés után hármasával beszélgessünk arról, hogy milyenek lehetnénk, amilyenek nem vagyunk. A kis csoportokon belül ketten beszéljetek meg egy szakmát a harmadiknak, ami nem ő, de amilyennek el tudnátok képzelni. Ezután mindenki mutassa meg erre az időre kapott hivatását a többieknek (lehetőleg eljátszva, mint az „Amerikából jöttem…” játékban), és beszéljünk arról, hogy mennyire illenek össze, ember a hivatásával.

Plénum: Olvassuk fel az olvasmányt, lassan, kétszer. Beszélgessünk együtt Ábrahámról: ki volt ő, miben egyértelmű, amit csinált, miben furcsa. Milyen motivációi lehettek, én megtenném-e, amit ő tett.

Fény: Keressük meg a hely legfényesebb pontját, ahol vagyunk! Lehet, hogy ez kívül van (ha süt a nap), lehet, hogy az íróasztal lapján. Mikor, miért és mire kell a fény? Kicsit legyünk benne, tudjunk róla, és beszélgessünk a fényről, annak természetéről, szimbolikájáról. Ami eszünkbe jut. Mi hogyan viszonyulunk a fényhez?

Beszélgetés: Olvassuk el együtt az evangéliumot, kétszer is, ha kell. Utána háromfős csoportokban beszélgessünk róla, az alábbi szempontok alapján:

  • Jézus már hosszú ideje együtt van az apostolokkal, amikor hármuknak megengedi, hogy isteni formájában is lássák őt. Mit jelenthet hármójuk számára ez a tapasztalat? Miért fontos?
  • Jézus ruhája és arca olyan lett, mint a fény. A fény fontos ismérve az isteni jelenlétnek (Iz 9,1; Iz 2,5; Jn 1,9; Jn 8,12; Jn 12,35; Jn 12,36; 2Kor 4,6; …). Láttunk már ragyogó arcú embert? Milyen volt, milyen az üzenete egy ilyen arcnak?
  • Hogy érezném magam a hegyen, ha én is a tanúk között lennék?

Imádság: Hozzuk be ezt a találkozást az imádságunkba: Jézus felvitt minket a hegyre, és olyat mutatott magáról, ami eddig ismeretlen volt számunkra. Embersége után istensége is megjelent. Mit mondunk neki, amikor Istenként látjuk? Fogalmazzuk meg, tegyük le elé. Péter például sátrat épített volna nekik, míg saját magának nem. Legyünk jelen ebben a helyzetben egy rövid időre.

Házi feladat: Jézus a színe változás jelenetében megmutatta nekünk, hogy teljesen Isten és teljesen ember. Próbáljuk meg megmutatni a következő összejövetelünkig, legalább saját magunknak, hogy teljesen emberek vagyunk. Szedjünk össze helyzeteket, amikor ezt talán sikerült láthatóvá tennünk magunkból.

Bayer Róbert, Baross Gábor-telep, Budapest

fény

Reklámok