2017. március 19., nagyböjt 3. vasárnapja

  1. március 19., nagyböjt 3. vasárnapja: Kiv 17,3-7; Zs 94; Róm 5,1-2.5-8; Jn 4,5-42

A találkozás (Jn 4, 5-42)

Az adott szentírási szakasz nagyon mozgalmas. Emiatt kétféle feldolgozásra teszek javaslatot. (A és B)

Az evangéliumi szakasz többféle mondanivalójából a következőket emelem ki:

  • A Jézussal való találkozás mindig életet adó. Tőle életünk teljesebb, egészségesebb, boldogabb lesz. Szép az „élő víz” utalás, mert a szomjúság elemi szükségletére utal. Jézussal (valóban) találkozni ilyen alapvető szükséglet!
  • Jézussal bármikor, bárhol, váratlanul is találkozhatunk. Készen kell állnunk erre!

A feldolgozás „A” verziója

 Ének: Te vagy az út, az igazság, Te vagy az élet!  (Sillye)

Feladat 1: Mindenki kap egy kis papírt, megkérjük a résztvevőket, hogy válaszoljanak az alábbi 2 kérdés valamelyikére.

  1. a) Idézz emlékezetedbe egy találkozást, ami nagyon fontos volt számodra, aminek következményei is lettek életedben! Ki kezdeményezte ezt a beszélgetést? Mi volt ebben a találkozásban a legjobb? Hogyan segített ez a találkozás életed további menetében?

Vagy:

  1. b) Idézz fel egy olyan találkozást, ami teljesen jelentéktelennek indult és közben egy jelentős találkozás lett belőle.(pl. a buszon mellénk ül valaki, és szinte véletlenül beszédbe elegyedünk vele. Aztán mond valamit, ami fontos üzenet számunkra). Hogyan történt ez a találkozás? Ki volt a kezdeményező? Mi hozta a fordulatot a kapcsolatban? Hogyan segített ez a találkozás későbbi életedben?

Megosztás mindenki röviden elmeséli történetét

Felolvassuk az evangéliumot

Feladat 2: Egy második körben mindenki elmondhatja, az evangéliumi találkozás –az asszony és Jézus között – miben hasonlít az ő felidézett találkozására. Lehet, hogy Te is Jézussal találkoztál?

A vezető összegzi a tapasztalatokat

Játék:  „bogozós”  Mottó: nem tudjuk, kivel kapcsolódunk össze, csak a végén derül ki.

Leírás:A résztvevők felállnak, kicsit sétálgatnak a szobában. A vezető felszólítására mindenki becsukja a szemét. Kinyújtja kezét és keres két másik kezet. Mikor mindenki fog másik 2 kezet, kinyitják a szemüket. Egy óriási gubanc közepén találják magukat. Úgy kell kibogozni a gubancot, hogy nem engedjük el egymás kezét. Végül egy kör lesz belőle.

Ének: „Jézus néz rám a két szemedből, arra kér, arra vár, hogy megértsem” (Sillye)

 

„B” verzió

 Az evangéliumi szakasz nagyon mozgalmas, sokszereplős. Alkalmat ad a bibliodramatikus feldolgozásra. Ez persze olyan közösségnek ajánlott, ahol van a bibliodrámában minimális ismeretekkel rendelkező vezető.

Menetrend: Felolvassuk az evangéliumi szakaszt. Kiosztjuk a szerepeket jelentkezés alapján. Szereplők: Jézus, az asszony, 3 apostol, 5 falubeli (jó, ha egyikük az asszony férje, aki nem férje), ketten lehetnek a kút, esetleg valaki a korsó.

Eljátsszák a történetet, utána mindenki elmondja, mit élt át, mi volt számára fontos, hogy érezte magát szerepében.

Összegzésként a vezető kiemelheti a szöveg üzenetét (ld. fent)

Az együttlét többi része (ének, játék) ugyanaz

 

Rendessy Annamária, Nagymaros

kut

Reklámok