2017. április 2., nagyböjt 5. vasárnapja

2017., nagyböjt 5. vasárnapja

Ez 37, 12-14; ZS 129; Róm 8,8-11; Jn 11, 1-45

Kezdjük az alkalmunkat az Atya, Fiú és a Szentlélek nevében. Add Uram, hogy minden gondolatom, szándékom és cselekedetem a te dicsőséged fenségét szolgálja. Énekeljük el vagy hallgassuk meg:

In resurectionem- tua christi….Taize-i ének

https://www.youtube.com/watch?v=_47gKnCMVNQ

 

Bevezető (önismereti) játék:

Álljatok két csoportba egy autós játékhoz. Mindenki legyen autó, amíg a többiek szerelők. Szerelőnél vagy, mondd meg milyen kocsi vagy (típus, szín, minden karakter, jellemző). Itt van esélyed egy teljes karbantartásra, átalakításra, javításra, fényezésre… karosszériajavítás… polírozás… amit akarsz.  Bármire vágysz, itt megcsinálják. A két csoportba rendeződött emberek ezeket a javításokat „elvégzik” rajtad. Mintha egy futószalagon haladnál: megmosnak, lecsuszatolnak, megjavítják a kerekeket, beolajoznak, stb.

Ezt mindenki csinálja meg – 20 perc.

 

Választható, megosztani-való kérdések kisebb csoportban:

  1. Mik azok az ilyen dolgok, vagy egyáltalán vannak e ilyenek… amik nem csak a külsőd, hanem a belsődet is így „felújítják” – mire lenne szükséged??? Mire vágysz?
  2. Mit jelent neked reggel, álmaimból felébredni… Oszd meg egy nagyon emlékezetes élményedet!
  3. Volt e valaha olyan élményed, hogy új ember lett belőled… vmi hatására?
  4. Ki az, aki beléd erőt önt? Ki az a baráti/ családi körödben, akitől új impulzusokat, új esélyeket kapsz?
  5. Ki szerinted az, aki ha megtudná, hogy te meghaltál, ilyen fajta együttérzés lenne benne, mint Jézusban, hogy ha tudna, feltámasztana? – Gyűjtsd össze azok nevét, akit, tudsz, hogy szeret, és adj hálát az Istennek érte/tük!

Közös játék: (puzzle)

255px-Michelangelo_Caravaggio_006

Ezt a képet, mint egy PUZZLE szétvágni, és attól függően, hogy hányan vagytok vagy kisebb csoportban vagy együtt összerakni!  – Caravaggio: Lázár feltámasztása

Érdemes tudni róla: A Lázár feltámasztása (Resurrezione di Lazzaro) című alkotást Szicíliában készítette Michelangelo Caravaggio (1571–1610), ahová 1608-ban érkezett. Az alkotásnak évszázadokon át a messinai Keresztvivő Atyák temploma adott otthont, mielőtt átköltöztették a város múzeumába. A feltételezések szerint az 1609-ben – egy évvel a 38 esztendős festő halála előtt – elkészült alkotás János evangéliumának azt a történetét meséli el, amelyben Jézus feltámasztja a halott Lázárt.A festmény felújítási munkálatai hét hónapot vettek igénybe. A régi színeiben pompázó, 3,8 méterszer 2,75 méteres alkotás július 15-éig vendégeskedik a római Braschi-palotában, majd visszatér Szicíliába. A legenda szerint Caravaggio egy frissen eltemetett holttestet is kiásatott, hogy még élethűbben tudja megfesteni a képet. A festmény azt a pillanatot örökíti meg, amikor Jézus rámutat a kiásóinak karjaiban fekvő Lázárra, hogy visszahozza őt az életbe.
A kép háttere nagyrészt sötét. A művészettörténészek szerint ennek valószínűleg az az oka, hogy Caravaggio egy gazdag kereskedő megrendelésre dolgozott, és sietnie kellett, hogy időben végezzen az alkotással. Mint azt a felújítást végző Anna Maria Marcone elmondta, ebben az időszakban Caravaggiónak gyorsan kellett dolgozni, ehhez igazította a technikáját is. – Helyi alapanyagokat és sötét hátteret használt, hogy az alakok minél gyorsabban kirajzolódjanak – mondta a szakember, aki szerint a legnagyobb kihívást az első – nagyjából az alkotás születése után hatvan évvel, 1670-ben végzett – restauráláskor keletkezett károk egy részének helyreállítása jelentette.

 

Utolsó megosztás:

Azt mondja Jézus, hogy ő a Feltámadás és az élet, aki hisz benne nem hal meg, hanem élni fog!!!

Jézus feltámasztja Lázárt, 4 nappal halála után –

Te mit gondolsz a feltámadásról?  Jézus által feltámadunk az örök életre –  Hogy gondolkodsz erről?

 

Zárásként újra énekeljük el:

In resurectionem- tua christi….Taize-i ének  https://www.youtube.com/watch?v=_47gKnCMVNQ

Kiss Detti, Budapest, 17. kerület

vanGogh_TheRaisingofLazarus

Reklámok