2017. június 11., Szentháromság vasárnapja

Szentháromság vasárnapja
Kiv 34,4b-6.8-9   Dán 3 2Kor 13,11-13     Jn 3,16-18

Örvendjetek és tökéletesedjetek!

Az összejövetel helyszínén egy asztalon Szentírást és gyertyát készítünk elő. Szükség van egy táblára vagy egy ív csomagolópapírra és filcre.

Megérkezés: Hetem az Úrban … Az utolsó találkozásunk óta eltelt időszakból emeljünk ki egy jó élményt, amely megerősített bennünket abban, hogy jó kereszténynek lenni. Üljünk körben és így osszuk meg röviden egymással a velünk történteket.

Jégtörő: Részecskék játéka

A részecskék, akik ti vagytok, keresztül-kasul surrannak a teremben, miközben a szemetek be van csukva. Amikor a 3-as számot mondom, akkor a részecskéknek létre kell hozniuk egy molekulát, amely három tagból áll. Amikor összeálltak a molekulák, csönd lett a teremben és senki sem keres már társat, akkor kinyithatjátok a szemeteket, és megnézhetitek, hogy kikkel hozott össze a részecskesors. Majd ismét csukott szemmel mentek tovább, amíg újra halljátok a számot.

Olvasmány: Olvassuk el az olvasmányt, kétszer is egymás után. Gondolkoztatok-e már azon, hogy milyen lehet a szent csók, amire az apostol felhívja a figyelmünket? Emlékezzünk arra, hogy Júdás is megcsókolta Jézust, amikor elárulta.

Fókusz: Rendeződjünk párokba és adjunk a társunknak szent csókot, a párunk pedig júdási csókkal viszonozza. Majd cseréljünk szerepet. Üljünk vissza a körbe és pár szóval mondjuk el, hogyan éreztük magunkat igaz tanítványként és Júdásként.

Örömhír: Most az evangéliumi szakaszt olvassuk el, kétszer, lassan. Beszélgessünk a kiemelt részekről. Jézus Nikodémusnak adott tanításában benne van a keresztény élet alapja: a Szentháromságba vetett hitünk.

  • Isten, az Atya úgy szerette a világot, hogy egyszülött Fiát adta oda, hogy aki hisz benne, az el ne vesszen, hanem örökké éljen. Isten országába az mehet be, aki vízből és Szentlélekből születik újjá.
  • Aki hisz Jézusban, nem esik ítélet alá.
  • Aki azonban nem hisz, saját magát zárja ki az üdvösségből.

Kérdés mindenkihez: Imáinkban mely személyt szólítjuk meg leggyakrabban? (Atya, Jézus, Szentlélek Isten)

Vezessük fel a válaszokat a táblára 3 oszlopban. Számoljuk meg a válaszokat. Érdekes lehet, hogy a csapatunk kinek a segítségét kéri leginkább imáiban. Egy második körben fogalmazzuk meg egy-egy mondatban, szóban, milyennek élnek Ők a képzeletünkben. Ezt is írjuk fel a táblára. Most képet kaptunk a mi (csoport) Szentháromságunkról. Biztosan rácsodálkozunk, milyen sokféle a látásmódunk.

Ima, ének: Atya teremtő szeretet lelke, áradj szét! Fiú megváltó szeretet lelke, áradj szét! Egyház vezető szeretet lelke, áradj szét! Szentség pecsétje, szeretet lelke, áradj szét! (Áldjad én lelkem az Urat! – sárga könyv 34.o.)

Megosztás: Körben ülve egy-egy szóval osszuk meg, hogy mi volt fontos számunkra ebben az összejövetelben.

Böröczkyné Baracsi Magdi, Törökszentmiklós, Szentháromság Plébánia

Szentháromság