2017. szeptember 24., évközi 25. vasárnap

  1. szeptember 24., évközi 25. vasárnap: Iz 55,6-9Zsolt 144Fil 1,20a-24.27a     Mt 20,1-16a

 

Izajás próféta mondatait olvasva talán mi is buzgón bólogatunk, hogy bizony-bizony, mi nem érjük fel, nem értjük Isten gondolatait és ő sokkal megbocsátóbb, mint mi vagyunk. A zsoltárt olvasva pedig örömmel értünk egyet Dáviddal, mikor azt mondja, az Úrról, hogy “nagy irgalmú és hosszan tűrő”.

 

Mikor volt utoljára, hogy Isten irgalmát és hosszútűrését tapasztaltad? Osszátok meg egymással a történeteiteket!

 

De aztán Jézus példázata a szőlősgazdáról talán mégis legtöbbünkben heves tiltakozást vált ki. Igazságos volt-e a szőlősgazda? Talán az első érzelmi reakciónk hangosan kiáltja, “nem, nem volt igazságos!”. Nem azt kapta mindenki, ami járt. Akik kevesebbet érdemeltek, többet kaptak. És ez nem igazságos. De ha az evangélium üzenetére vonatkoztatjuk a történetet (ami egyébként a példázat célja), vajon jogos-e az ellenvetésünk?

 

Jézus példázata hogyan cáfolja a cselekedetek alapján való üdvözülés gondolatát?

Előfordult-e veled, hogy mérges voltál amiatt, hogy mások jobbat/többet kaptak, mint amit szerinted érdemeltek? Mit éreztél és mit tettél?

Előfordult-e veled, hogy többet/jobbat kaptál, mint amit érdemeltél? Mit éreztél és mit tettél?

Ha ilyen a mennyek országa, ahogy Jézus ebben a példázatában mondja, akkor nekünk miben kell változnunk ahhoz, hogy ennek az országnak méltó (=odaillő) polgárai legyünk?

 

Bayer Áron, MEKDSZ, Budapest

 

a kép forrása: www.korkep.sk

munkanélküliek