2017. november 5., évközi 31. vasárnap

2017. november 5., évközi 31. vasárnap

 1. A szentírási részletet olvasva egy gondolat fogalmazódik meg bennem: felelős vagy a közösségedért.

  Kérdések sokasága cikázik fejemben:

  • Tudunk-e buzgó emberek lenni – de nem fanatikusak, képmutatók? Olyan buzgó emberek, akikről érezni lehet, hogy nem olyan dolgokhoz ragaszkodnak, amelyek az utcán találhatók, hanem olyan emberek, akikre az egyház épülhet.
  • Hajlandó vagyok-e tenni azért, hogy közösségemben átéljük Isten gyógyító jelenlétét? Tudom-e mellőzni a jámborsági gyakorlatokat és igazi meghívásnak érezni a közösséghez tartozást, ezáltal az ima és hálaadás helyévé alakítni azt?
  • Tudok-e közösséget vállalni Istenben, Istennel? Gyümölcsözővé tenni együttléteinket a közösségben. Támogatom-e eléggé azokat akik körömben fáradnak, vezetnek és intenek, akik felelősséget vállalnak s nem csak tanítják a törvényt hanem maguk is teszik.
  • Tudok-e mások szolgája lenni azáltal, hogy felismerem kötelességeimet és azokat szeretettel és bátorítóan végzem? Felismerem-e azt, hogy akiben Isten lelke él, az élete örömteli vállalkozás, mert érzi, hogy Isten szeretete hordozza és vezeti.

  Jézus szavai, miszerint „Aki a legnagyobb köztetek, az legyen a többi szolgája” egy csodálatos Reményik Sándor verset juttatott eszembe. ,,Ne ítélj” című versének egy részletével szeretni zárni gondolataim sorát, átadva magunkat a szavak erejének:

  Istenem, add, hogy minél halkabb legyek

  Versben, s mindennapi beszédben

  De akkor szómban súly legyen s erő,

  S mégis egyre inkább simogatás:

  Ezer kardos szónál többet tevő.

  S végül ne legyek más, mint egy szelíd igen vagy nem,

  De egyre inkább csak igen.

  Mindenre ámen és igen.

  Szelíd lepke, mely a szívek kelyhére ül.

  Ámen. Igen. És a gonosztól van

  Minden azonfelül.

   

  Laurán Angéla, Felsőbánya

   

  kép: helytortenet.eoldal.hu: Tanári kar

  1988-89--tanari-kar---8.-c