2017. november 19., évközi 33. vasárnap

  1. november 19.

évközi 33. vasárnap

Péld 31,10-13.19-20.30-31   Zsolt 127 1Tessz 5,1-6     Mt 25,14-30 rövidebb: Mt 25,14-15.19-21

 

Bevezetés: Kis cetlikre mindenki írja fel saját magáról és a két szomszédjáról (külön-külön papíron), hogy miben jó. Egy-egy tulajdonság, képesség kerüljön minden papírra. Ha alkalmas rá a csapat, tegyük be középre a papírokat jól összekeverve, és közmegegyezéssel osszuk ki őket, mindenkinek hármat, ahogy jónak gondoljuk az elosztást. Ha úgy tűnik jobbnak, ehelyett a szomszédok forduljanak egymás felé, és egy-egy percben mondják el egymásnak, miben és miért tartják őket alkalmasnak.

Fókusz: Mi minden van rám bízva? Kis csendben szedjem össze a kincseimet, aztán háromfős csoportokban osszam meg, amit találtam. Melyikre mennyire tudok vigyázni? Inkább öröm vagy inkább felelősség?

Olvasmány: Ezt a feladatot családos közösségekben, házaspárok között érdemes lejátszani. Fiatalok hagyják ki, vagy vonatkoztassák pl. édesanyjukra, vagy valakire, akire szívesen gondolnak a szöveg hallatán. Olvassuk el az olvasmányt (Péld 31,10-13.19-20.30-31)! Szedjük össze azokat a tevékenységeket, amelyekben örömmel, szívesen látjuk a szeretett személyt! Mondjuk ezt el hangosan, a közösség előtt! Házaspároknál meg is lehet fordítani a szerepeket: bátran dicsérje meg a férje egy-egy tevékenységét is az asszony.

Evangélium: Olvassuk el az evangélium (Mt 25,14-30) jól ismert szövegét! Egy talentum állítólag 43 – 44 kg ezüstnek felel meg. Most ne a képességeink, tudásunk, készségeink legyenek a beszélgetésben a talentumaink. Legyen a talentum a találkozás, a kapcsolat, a közösség maga. Amelyben a másik ember a hatalmas kincs, ami ránk van bízva. Idézzünk fel értékes, gazdag találkozásokat, és nagy körben két-három mondatban beszéljünk róluk. Amikor beszélünk, közben a többiek azok, akik ránk vannak bízva.

Ima: A mai ima legyen hálaadás mindazért a kincsért, a körülöttünk levő emberekért, akiket ránk bízott az Úr így vagy úgy. Legyen gyertya középen, hallgassuk meg Ákos Barátom című dalát. Aztán csendben, magunkban adjunk hálát mindazokért az emberekért, akik ránk vannak bízva, vagy akikre rá vagyunk bízva.

Feltétlen együnk, és kötetlenül beszélgessünk az összejövetel végén, hogy oldjuk az alkalom feszültségeit.

 

Bayer Róbert, Budapest, Baross Gábor-telep

 

kép: http://regenytar.hu/?p=63

talentum-701x555

Reklámok