2018. május 6., húsvét 6. vasárnapja

Húsvét 6.vasárnapja („B”) Jn 15, 9-17

„Barátaimnak mondalak titeket”

Nagyon szeretjük Jézusnak ezt a mondatát idézni. Talán kicsit meg is szoktuk már. Ezért három vonatkozásban szeretném elmélyíteni Jézusnak ezt a kijelentését.

1.Ki is az, aki ezt mondja? Aligha fogjuk fel ennek megdöbbentő voltát! Hisz a „Királyok Királya, az Uralkodók Ura” mondja ezt! Egy játék segítségével szeretnék erre rávilágítani.

A csoport összetételétől függően válasszon a vezető módszert, szituációt.

  • megelevenítés. A csoport játssza el a szituációt. Kulcsfigura a VENDÉG. Ne áruljuk el, hogy kicsoda, csak a vendéget megjelenítő csoporttag tudja, hogy kit kell alakítania. Pl. A Kovács család szombat délelőtt épp azon vitatkozik, kinek kellene a fürdőszobát kitakarítani. Ekkor csönget a vendég. Kinyitják az ajtót- és ott áll Ferenc pápa. Eljött meglátogatni őket, mert szeretne velük barátságot kötni.

Mi történik ebben a szituációban? Hogyan reagálnak a családtagok? (Megj. Ferenc pápa tényleg csinált ilyesmit: pl. felhívott egy mozgássérült fiút „csak úgy”, barátságból)

A játék után megbeszéljük, ki mit érzett, gondolt.

  • ha a az eljátszás nem megy, mindenki elképzeli a szituációt. Egy kis papírra felírjuk ezt és mindenkinek kezébe adjuk. Kérdés, amire válaszolni kell: Mit mondanál, ha kinyitod az ajtót és ott áll a pápa?

Bizonyára meglepődnénk, ha becsöngetne a pápa és barátságával „kínálna meg”! Jézus hasonló ajánlata nem hoz zavarba?

Jézus barátsága azonban nagyon hétköznapi is. Kérjük meg a csoporttagokat, hogy írják le,

  • a) mit szoktak barátjukkal együtt csinálni?
  • b) hogy éreznék magukat, ha barátjuk akkor toppan be, mikor épp valami nem jót tesznek.Pl. kiabálnak családtagjukkal, vagy netán porno újságot lapozgatnak.

Vajon mit csinálok együtt Jézus barátommal? Hogy érzem magam valami dicstelen szituációban vele?

  1. Az is Jézus barátja, akit én nem szeretek! Jézus többes számot használ! „Barátaimnak mondlak titeket”. Hogyan segít Jézus barátsága nehéz kapcsolatainkban?

Tudok-e valami pozitívat kihozni magamból egy általam nem kedvelt ember számára annak tudatában, hogy ő is Jézus barátja?

Ugyanakkor nem mindenki az Ő barátja, csak az, aki „megteszi, amit parancsolt”!

Egy számomra sérelmes szituációt is lát Jézus! Egy sértés, bántás esetén velem van, velem együtt szenvedi el a helyzetet! (akár barátja, akár nem barátja a sértő fél)

+++++++++++++

ÉNEK: „Köszönöm Neked, Istenem”  (Sillye  J.)

JÁTÉK: Ha barátság, akkor társ-keresés.

Apróhirdetés. Minden játékos kap egy papírlapot és írószert. Mindenkinek kell írnia egy hirdetést, amiben barátot keres. Minden játékos odaadja a hirdetését a játékvezetőnek, aki ha már mindenki készen van, egymás után felolvassa. A többi játékos feladata, hogy kitalálja, melyiket ki írta.

kép: Lolka és Bolka, a két jóbarát

dr. Rendessy Annamária, Nagymaros

0506_a_ket_jobarat_2031989_9212_n

 

Reklámok