2018. május 20., pünkösd vasárnap

ApCsel 2,1-11; Zsolt 103; 1Kor 12,3b-7.12-13 vagy Gal 5,16-25; Jn 20,19-23 vagy Jn 15,26-27;16,12-15

Kulcsszavak: Kiáradás, Kölcsönös szeretet, Új tartalom, Ajándékok

Gyújtsunk gyertyát és üljük körül.

Énekeljük el a Jöjj Szentlélek, szállj le rám c.  éneket.

Bejelentkezés:

Idézz fel egy olyan eseményt, amikor Istent nagyon közel érezted magadhoz, ahol egyértelmű volt, hogy ő szól hozzád, ahol megérezted ajándékait, eltöltött valami megmagyarázhatatlan erő.

Bejelentkezésként tegyünk fel néhány kérdést ezzel az élménnyel kapcsolatban.

  • Hol volt ez a hely, milyen volt a helyszín, ahol Isten ilyen könnyen rámtalált?
  • Mit csináltam, milyen érzések voltak akkor bennem?
  • Mi volt az a nyelv, ahogy Istennel beszélni tudtam?
  • Hol, a testem melyik részében éreztem legjobban Őt?

Gyakorlat

Ezután mindenki vegyen magához egy papírt. A vezető kezdje el lassan (akár felváltva) sorolni az alábbi szavakat. Ha valamelyik szó valamiért megragad, nem kell értelmezni, csak hat rád, írd fel a papírra.

Most hagyjunk egy kis időt, hogy a felírt szavakat ízlelgessük.

Ha egy személy, egy kép, egy érzés, egy emlék eszünkbe jut, ne gondolkodjunk, csak rajzoljuk, írjuk le. Az se baj, ha valamihez nem írunk semmit és az is lehet, hogy valami taszít vagy ellenérzéseket szül majd. Ezt is írjuk le, de csak annyit időzzünk egy-egy szónál, amennyi jól esik. Próbáljuk elfogadni és tisztelni magunkat, hogy meg tudjuk engedni, hogy a pozitív és a negatív érzések is belőlünk születnek.

Kicsapongás Bölcsesség Szeretet Önmegtartoztatás
Tisztátalanság Értelem Tobzódás Öröm
Veszekedés Részegeskedés (Jó)tanács Békesség
Elszakadás Szelídség Tudomány Türelem
Pártoskodás Istenfélelem Lelkierősség Kedvesség
Irigykedés Hűség Jámborság Jóság
Gyilkosság Elégedettség Születés Tudás

Kicsit nézzünk rá arra is, hogy a szavakat és az élményeket „ízlelve” a hozzájuk kapcsolódó hangok belülről vagy kívülről szólnak hozzánk? A belső tiszta Lélek hangja vagy egy külső ránk ragadt kényszer, elvárás, séma hangja?

A gyakorlat után válasszunk egy párt és 10-15 percben tartsunk megosztást arról, hogy hogyan hatott ránk az előző gyakorlat.

Meditáció

Helyezkedj el kényelmesen, hunyd be a szemed. Vegyél egy mély levegőt és nagyon lassan fújd ki.  Először figyelj a környezetedre: itt következzen egy felsorolás arról, ami körülvesz minket, pl. autók hangja, emberek nevetése, fák susogása, hőmérséklet stb.) vagy a távolitól a közeli felé. …

Most figyelj önmagadra, és lazítsd el minden porcikádat a lábujjaktól a fejbúbig.

Pl.:  Érzem, ahogy a levegő beáramlik az orromon át, a torkomon át, és megérkezik a tüdőmbe. Érzem, ahogy a levegő kiáramlik a tüdőmből a torkomon át, az orromon át a külvilágba. Ellazítom a szememet, az arcomat, az egész fejemet. Ellazítom a nyakamat. Ellazítom a vállamat, a karjaimat egészen az ujjhegyekig. Kiengedem a feszültséget a hátamból, ellazítom a gerincoszlopomat csigolyáról csigolyára. Ellazítom a csípőmet, a combomat, a lábszáramat, egészen a lábujjakig. Most az egész testem csendesen pihen. Csendes a testem, a lelkem, és a tudatom.) végül csak a légzésedre figyelj. …

A testérzékelés után kezdjük el nagyon lassan és nyugodtan mondani az alábbiakat:

Életet kaptál Tőle, hogy boldog légy és embereket magad körül, akiket boldoggá tehetsz. A világ, amit ajándékozott neked, az Ő hangján szólít téged. Mikor hallhatod, miben találhatod meg üzenetét? A hangokban? A szél hangjában, ami a fákat lengeti, a pattogó tűz hangjában, a tengerzúgásában, a zenében, nevetésekben? Valami más, talán csak számodra ismerős, igazán személyes módon? Érezheted a gondoskodást a legapróbb, a leghétköznapibb dolgokban is. Abban, ahogy süt a nap rád, ahogy érzed magad alatt a talajt, ahogy simogat a szél, ahogy itt vagy közöttünk. (1-2 perc szünet)

Isten mindig körülvesz, és mindig jelen van. Te hogyan vagy jelen számára és mások számára?

Most figyelj ezekre… (kb 5 perc szünet)

Figyelj újra magadra, mozgasd meg egy picit minden tagodat (az ujjaidat, a lábadat stb…).

És most lassan nyisd ki a szemed.

Ha maradt idő vegyünk festéket és csak kezdjünk el alkotni.  Nem kell egy konkrét képet megfesteni, inkább csak engedjük, hogy intuícióink segítsenek a színválasztásban, a formák kialakításában.

Befejezés: Záró megosztás

Engedem e, hogy a bennem élő Lélek, Isten képmásság, karizmák kiáradjanak és másokra is ragyogjanak vagy van ami blokkol?

Felfedeztem e valami újat? Hogyan hatott rám az alkalom?

Énekkel és egy Dicsőséggel zárjuk az alkalmat.

Ragó Zsuzsi, Baracska

0520_gyerekrajz