2018. július 22., évközi 16. vasárnap

  1. július 22., évközi 16. vasárnap

Jer 23,1-6; Zsolt 22; Ef 2,13-18; Mk 6,30-34

Megérkezés:

Mindenki idézzen fel egyetlen mondatot, szót, gondolatot a mai szentmise olvasmányaiból, ami valamiért még vele van. (Vagy akár a szentmise/vagy a mai nap bármely részéből.) Osszuk meg egymással, hogy melyek ezek a dolgok!

A mai olvasmányokban sok szó esik arról, hogy milyen a jó pásztor, milyen egy jó „vezető”. Mindannyian – ki jobban, ki kevésbé – töltünk be „vezető” szerepet életünkben. Legyen az a munkahelyünkön, családunkban vagy egyszerűen saját életünkben elvárt szerep. Ha a vezetés csak annyit jelent, hogy valaki példaként tekint ránk, néha akár nem is tudjuk, mégis vezetői szerepben vagyunk.

1.  feladat:

Kisebb csoportokban gyűjtsük össze, hogy

  • mi egy vezető feladata!
  • milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie egy vezetőnek!

(Ha könnyíti a munkát, egy-egy csoport tekinthet egy jellemző vezetői szerepet, pl. családfő).

Az egyes csoportok osszák meg a többiekkel, hogy mire jutottak! (Érdemes rögzíteni ezt egy közös felületen is.)

2.  feladat:

Újból kiscsoportokat alkossunk!

Minden csoport kap egyet a mai olvasmányok közül (olvasmány, zsoltár, szentlecke, evangélium). A kiscsoportok alakulhatnak akár aszerint, hogy ki melyik résszel foglalkozik szívesen.

  • Gyűjtsük össze, hogy a szentírási részek mit mondanak egy vezető feladatáról és tulajdonságairól?
  • Új listánkat vessük össze az előző feladatban készítettel!
  • Tegyük ezt meg a nagy csoport szintjén. (Érdemes a kimaradt dolgokra és a több helyen egyező dolgokra hangsúlyt fektetni a megbeszélésben.)

3.  feladat: Egyéni

Gyűjtsük össze, hogy hol van szükség az életünkben arra, hogy vezetőként legyünk jelen! Hol tudunk “vezetőként” jelen lenni? Hol van ránk bízva valaki más is? Hol, mikor vagyunk követhetők?

Csendben vizsgáljam meg magamban, hogy igyekszem-e olyan vezető lenni mások számára, mint amilyennek a Szentírás leírja a “jó vezetőt”!

(Azt is megnézhetjük, hogy kik azok, akik minket vezetnek életünkben. Jó vezetőket követünk?)

4.  feladat: Közös beszélgetés

Az evangélium egy valószínűleg mindannyiunk számára ismerős dilemmát is felvet. A pihenésre és munkára, a magunkra és másokra fordított idő kérdését. Mikor mondjunk nem-et egy feladatra, és mikor áldozzuk be “saját időnket” másokért? Hol állok most ebben a kérdésben? Hogyan hozok döntést hasonló esetekben?

Befejezés:

Egyénileg:

Ha visszagondolok a feladatokra, beszélgetésekre mi az ,amim megvan ahhoz, hogy jó vezető lehessek, amit úgy gondolom, jól csinálok. És miben szeretnék fejlődni? Adjak hálát az előbbiért, az utóbbihoz kérjem Isten segítségét!

Közösen:

Egy közös imában mindenki fogalmazza meg háláját és kérését hangosan is, hogy együtt imádkozhassunk értük!

https://commons.wikimedia.org/wiki

Paholics Zsófia, Budapest

0722_Salgóvár,_Erdei_pihenő_-_panoramio

Reklámok