2018. augusztus 19. évközi 20. vasárnap

  1. augusztus 19. évközi 20. vasárnap

Péld 9,1-6; Zsolt 33; Ef 5,15-20; Jn 6,51-58

A mai alkalomhoz sokat segíthet, ha a házigazda (vagy valaki más) kis falat, frissen sütött, esetleg többféle kenyerekkel várja és kínálja a közösség érkező tagjait.

Énekeljünk bevezetésként, többet is, olyanokat, amik a torka / lelke tetején vannak a résztvevőknek, szabadon.

Törekedjünk arra, hogy a rövid “Hogy vagy körben” a bemutatkozó mondatainkban szerepeljen a “kenyér” szó. Legyen közünk hozzá.

Az olvasmány közös elolvasása után beszélgessünk ezekről a kérdésekről:

  • Milyen alkalmakra hívok vendéget?
  • Ha szeretnék mondani valakinek valami fontosat, hogyan adom meg a módját?
  • Hogyan jelzem egy vendégségben a vendégek számára, hogy fontosak nekem?
  • Jelent-e bármit is számomra az, hogy “új kenyér”? Föld, aratás, gabona, kenyér, élet: összekapcsolódnak?

Imádkozzunk a Szentlecke szövege alapján: énekeljünk együtt, és közben mondjuk el egymásnak / Istennek, erősítsük meg magunkban, hogy ma miért adunk hálát. Ha tudunk ujjongani, akkor ujjongjunk együtt.

Az evangélium elolvasása után nyugodtan nézzünk értetlenkedve egymásra. Ezzel mit lehet kezdeni?

A zsidóknál ősi szokás az étel-áldozat. Az oltárra tett áldozati étel szent eledellé vált, csak a papok nyúlhattak hozzá, csak ők ehették meg. Az állat-áldozatnál a vér viszont csak Istené volt, szétspriccelték oltárra, földre, a vér fogyasztása ember számára tilos volt. Vagyis az új áldozattal, az Oltáriszentséggel Jézus megbotránkoztatóan pappá, sőt, istenivé emelte követőit, elsősorban az apostolokat. Itt is már erről beszél. Meg arról, hogy ezt az egyszerű módszert találta ki arra, hogy kézzel foghatóan “velünk legyen a világ végezetéig”.

Kettesével beszélgessünk arról, hogy milyen a mi Oltáriszentség (Krisztus teste) tapasztalatunk. Ne mondjunk szebbet annál, ami van: az őszinteség a lényeg. A Krisztus teste fogyasztásából származó örök élet nem magától értetődő.

Az összejövetel végén beszélgessünk arról, hogy ki milyen kenyér lenne: saját maga szerint, a többiek szerint. Miért van különbség a két elképzelés között? Miért nincs?

kép: https://www.zalamedia.hu/vezeto-hirek/nepies/zajlik-az-orszag-kenyere-akcio

Bayer Róbert, Budapest, Baross Gábor-telep

0819_magyarok_kenyere