2018. szeptember 30., évközi 26. vasárnap

  1. szeptember 30., évközi 26. vasárnap

Szám 11,25-29; Zs 18B; Jak 5,1-6; Mk 9,38-43.45.47-48

Az alkalmat kezdjük keresztvetéssel, majd énekeljük egyet. pl. Jöjj Szentlélek, szállj le ránk. ( https://www.kottacsere.hu/?wpfb_dl=160 )

Az ének után olvassuk el a napi zsoltárt úgy, hogy körbe haladva mindenki egy-egy verset olvas fel.

A zsoltár után áldjuk az Urat imában a következő módon. Mindenki szabadon fejezze be az alábbi mondatot: „Istenem, áldalak téged, mert/hogy…” Lehet a zsoltár egy részletét idézni, lehet az elmúlt időszakból kiemelni egy eseményt, amelyért hálát adunk.

Az ima után olvassa fel valaki az olvasmányt. (Szám 11,25-29)

Az olvasmányban látszólag két csoportról olvastunk. A hetven összegyűlt férfi egy csoportban kapott a Lélekből, de a táborban maradt két kiválasztott is ugyanabból a Lélekből részesült és ugyanúgy prófétált. Az a kiscsoport, amelyben most vagyunk, az is hasonlít a hetven összegyűlthöz. Ismerjük egymást, jó együtt lenni, közös élményekben részesültünk. Azonban vannak mások is, akik nincsenek itt, lehet, hogy nem is a mi kiscsoportunkhoz tartoznak, sőt, lehet, hogy nem is a mi plébániánkhoz, ad abszurdum más felekezetűek. Isten szuverén módon kiválaszthat másokat is rajtunk kívül arra, hogy adjon nekik a Lélekből. Mit mondott Mózes a hetvennek, amikor panaszkodtak a kettőre? „Mit féltékenykedsz?”

Beszéljük a féltékenykedésről! Kinek mit jelent ez a szó? Szedjük össze, hogy mikre szoktak az emberek általában féltékenykedni! (Jó, ha valaki fel is írja egy táblára, vagy egy papírra.)

Ha megsuhint a féltékenykedés gondolata, akkor hogyan veszem észre? Hogyan küzdöm le? Lehet korábbi, már régen megélt és leküzdött féltékenykedést is felhozni, de olyat is, ha még jelen van az életemben ez a küzdelem.

Ha marad még idő, akkor olvassuk el a szentleckét. Itt Jakab a gazdagokat hozza fel negatív példaként. Fussunk végig a szövegen, hogy miket tettek a szövegben szereplő gazdagok! Az egyik fő ok a féltékenykedésre mások gazdagsága. Mi hogyan viszonyulunk mások gazdagságához? Gondoljunk egy gazdag ismerősünkre. Milyen érzéseink vannak vele kapcsolatban? Osszuk meg egymással a gondolatainkat.

Miután megnéztük, hogy mi hogyan állunk a nálunk gazdagabbakhoz, gondoljuk végig, hogy vajon hogyan tekintenek ránk a nálunk szegényebbek?

Az alkalom végén egy-egy rövid imában mindenki fogalmazza meg Isten felé, hogy miben kér segítséget a mai alkalom során elhangzottakkal kapcsolatban, miben szeretne fejlődni. (A következő alkalommal lehet kezdeni egy megosztást, amely keretében beszámolunk a sikereinkről, nehézségekről.)

A végén olvassuk el az evangéliumból a Mk 9,38-40-et buzdításként. Sokan vagyunk.

kép: https://www.karizmatikus.hu/evangelizacio/dicsites-liturgia/5048-a-dicsoites-lenyegerol.html

Veress Szabolcs, Budafok

0930_build-hide-campfire-from-your-enemies-dakota-fire-pit.w654