2018. december 30., Szent Család vasárnapja

  1. december 30., Szent Család vasárnapja

Sir 3,3-7.14-17a v. 1Sám 1,20-22;24-28; Zsolt 127; Kol 3,12-21 v. 1Jn 3,1-2.21-24; Lk 2,41-52

Minden evangéliumi részben azt keresem, hogy mit tanulhatok belőle, amivel boldogabbá tehetem a magam és környezetem életét. Ebből a szempontból a tizenkét éves Jézus története ragyog.

Személyes tapasztalatom, és nálam bölcsebb emberek véleménye is, hogy minden igazi, nagy örömünk, és minden sebzettségünk az emberi kapcsolatainkból erednek. A legnagyobb hatása a családnak van, lehetek gyerek, szülő, házastárs (partner?), vagy testvér – valamelyik szerep biztosan az enyém volt, vagy lesz.

Hogyan éli meg József, Mária és Jézus, a szeretet sérülése nélkül családjuknak ezt a drámai helyzetét, amit Lukács itt leír?

A kérdés: ” Fiam! Miért tetted ezt velünk? Íme, apád és én bánkódva kerestünk téged.

  • A megszólítás nálam az lenne: Te büdös kölyök!
  • A folytatás: Ha még egyszer ez előfordul , kitekerem a nyakad!
  • S végül: Romokban hevernek az idegeim, ezt a szégyent, hogy a rendőrséggel kellett kerestetnünk!

Hát bizony, van mit tanulnunk Mária anyai szeretetétől!

Figyeljük meg Jézus válaszát is: “Miért kerestetek engem? Nem tudtátok, hogy nekem az én Atyám dolgaiban kell lennem?”

Bevallom, hogy ezzel a válasszal nem igazán tudtam mit kezdeni. Többször elmondtam magamban és mindig egy kicsit szemtelennek és érzéketlennek éreztem. És akkor egyszer csak egy belső hang olyan hangsúllyal mondatta velem, ahogy talán a gyermek Jézus mondhatta akkor régen a szüleinek.

Uram! Taníts minket egész életünkben megtalálni a szeretet diktálta szavakat és hangsúlyokat. Óvj meg attól, hogy másokat megsebezzünk, és segíts megbocsájtanunk a minket ért sérelmekért! Kegyelmed kísérje minden magyar család életét a Te dicsőségedre!

  • Játsszuk el ezt a történetet (a megtalálást) többször egymás után, különböző szereposztásokban! Figyeljünk a hangsúlyokra, és utána beszéljük meg, melyiket tudjuk elképzelni olyanként, ahogyan valóban elhangozhatott.
  • Beszélgethetünk arról is, milyen érzés lenne nekünk a Csent Család tagjának lennünk. Nyilván leginkább szülőként.

A kép Szűcs Ágnes alkotása.

Ocskay Márta, Budapest, Szentimreváros

10

Reklámok