2019. február 24., évközi 7. vasárnap

1Sám 26,2.7-9.12-13.22-23, 1Kor 15,45-49, Lk 6,27-38

Olvasmány utáni kérdések/gondolatok:

Saul Dávid életére akar törni, és az Úr Dávid kezébe adja Sault. Dávid egy szempillantás alatt végezhetett volna Saul életével, így üldözésének vége is lett volna. Megszabadulhatott volna a probléma forrásától, mert az Úr kezébe adta a döntést. De Dávid nem ezt tette. Dávid királyként, az Úr fölkentjeként tekintett Saulra. Látta benne a méltóságot, a tekintélyt, az értéket, az embert.

 • Én képes vagyok ellenségeimben a méltóságot, az értéket, az embert meglátni?
 • Képes vagyok alázattal és irgalommal odafordulni azokhoz, akik akár nap, mint nap bántanak engem, akik a vesztemet, a káromat akarják?
 • Vagy inkább azon töröm az agyam, hogy mivel vághatnék vissza?

Ez a történet irgalomra, bölcsességre és szeretetre sarkall minket.

Szentlecke utáni kérdések/gondolatok:

„Ahogy hasonlítunk földi képmásunkhoz, Ádámhoz, ugyanúgy hasonlítani fogunk égi képmásunkban Krisztushoz is.”

Isten saját képére és hasonlatosságára alkotott minket, téged, a szomszédod, az ellenséged, a barátod. Elrejtette bennünk az Ő képmását, és ígéretet tesz: Krisztushoz hasonlóvá fogunk válni. Amíg földi életünkben a bűn, a gyengeség, az első Ádámtól származó áteredő bűn beszennyezi a mi „képünket”, Isten megígéri, hogy ő folyamatosan átalakítja ezt a képet, és képes Krisztushoz hasonlóvá formálni bennünket, amelyet majd a mennyben teljesít be.

Egy kicsit az olvasmány irányában továbbindulva, tegyük fel magunknak ezeket a kérdéseket:

 • Elhiszem magamról, hogy Isten az én bűnös, szennyes lényemet képes Krisztushoz hasonlóvá formálni?
 • Elhiszem azt, hogy az ellenségemben is ott lehet ez a krisztusi kép? Elhiszem, hogy Isten őt is képes átformálni?
 • Tetteimmel, szavaimmal, életemmel igyekszem krisztusi életet élni? Próbálok Krisztus képmása, Istent hordozó ember lenni?

Evangélium utáni gondolatok/kérdések:

„Legyetek tehát irgalmasok, amint Atyátok is irgalmas”

Jézus az evangéliumban még inkább beteljesíti azt, amit az előző két olvasmányban már olvashattunk. Mi a fontos? Az ellenség szeretete. Na de feltevődik a kérdés, mégis hogyan? Jézus nagyon jó ötleteket ad: tegyetek jót velük, imádkozzatok értük, adjatok nekik, legyetek irgalmasok. Ha Krisztust hordozó emberek szeretnénk lenni, elengedhetetlen az irgalom. Hisz Krisztus egyik jellemző tulajdonsága az irgalom. Amint Ő irgalmas hozzánk, a bűneink iránt, úgy mi is irgalmasak kell legyünk másokkal, de legfőképp az ellenségeinkkel: és Isten lesz az, aki megajándékoz érte bennünket.

 • Melyik az a rész az evangéliumból, ami a legjobban megérintett téged, ami úgy érzed, hogy most nagyon aktuális az életedben, vagy amit úgy érzel, hogy jellemző rád?
 • Te mit szoktál tenni akkor, amikor bántanak? Általában mi az első reakciód? Tudatosan figyelsz arra, hogy hogyan reagálsz a bántásra, vagy engeded, hogy az érzéseid felülkerekedjenek rajtad?
 • Milyen elhatározások születtek meg benned az evangélium kapcsán? Mi az, amit szeretnél máshogy tenni, mint eddig?

Ajánlott énekek:

 • Szeretet lelke, jöjj
 • Több erőt, több szeretet
 • Íme, mily jó gyönyörűséges a testvérek egysége
 • Homokba írva

Imádság a végére:

Köszönöm drága Jézusom, hogy nap, mint nap arra tanítasz engem, hogy irgalmas legyek az embertársaim iránt. Kérlek téged, adj erőt nekem, hogy azokat is tudjam szeretni, akik bántanak, hogy bennük is megtaláljak egy kis darabot belőled, hogy a Te szemeddel tudjam látni az embereket, a Te szavaiddal, a Te tetteiddel tudjak feléjük szolgálni. Adj kellő bölcsességet, hogy a bántás, rágalmazás közepette tudatosan tudjak reagálni, kimérten válaszolni, és ha kell bölcsességgel hallgatni.

Dicsőség az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek, miképpen kezdetben most és mindörökké. Ámen.

 

Madarász Andrea, Gyergyóalfalu

 

kép: Simone Martini: Szent Márton megosztja köpenyét egy koldussal

0224_Szent Márton_Simone_Martini_033