2019. április 14., Virágvasárnap

Iz 50,4-7; Zsolt 21; Fil 2,6-11; Lk 22,14-23,56

„Segíts jóságosan, hogy kínszenvedésének tanítását megértsük, és társai lehessünk feltámadásában”

#1. Kezdjetek egy vizualizációs gyakorlattal. Egy valaki felolvassa a következőt, míg a többiek becsukott szemmel, vagy egy bizonyos pontra fókuszálva megpróbálják elképzelni a történteket.

Voltál már kiszolgáltatott helyzetben? Voltál már olyan helyzetben, amikor megaláztak, kinevették a gyengeségeidet, emberi méltóságodon esett csorba?

Indulj vissza az időben és keress egy olyan pillanatot, ahol nagyon gyengének érezted magad, kigúnyoltak, megaláztak, vagy éppen kinevették a gyengeségeidet. Képzeld magad elé a helyet, ahol vagy. Nézz körül, kik vannak körülötted? (szünet) Mit látsz még az embereken kívül? (szünet) Milyen szavakat hallasz? (szünet) Milyen testmozdulatokat látsz? (szünet) Mi az, ami a  leginkább fáj ebben a pillanatban? Maradj egy kicsit és időzz el ebben a környezetben. Értékeld az érzéseket, amik előjönnek. (szünet) Most képzeld azt, hogy te magad fénnyé válsz és ragyogó, erőteljes, mindent megvilágító melegséget sugárzó fényként lépsz be ebbe a helyzetbe? (szünet) Mi változik meg? (szünet) Mit látsz a fény szemével, amit eddig nem láttál? (szünet) Milyen fénynek lenni? (szünet) Most nyisd ki a szemed és írd le azt, amit szeretnél.

#2. A gyakorlat után formáljatok párokat, akik egy teljes percig csak szemlélik a másikat, szavak és mozdulatok nélkül. Ilyenkor minden érzelem-megnyilvánulás, amit tapasztalunk természetes és ezért teret és időt adunk neki. Egy perc után a párok egyik tagja leírja azt a pillanatot, amit elképzelt, míg a másik csupán arra figyel, hogyan növekedett Isten iránti hálában és bizalomban a partnere a tapasztalás során. Nagyon fontos, hogy ne csak a szavakra figyeljünk ilyenkor, hanem az érzelmekre, a ki nem mondott mondanivalókra, a testbeszédre is. Mikor egyikőtök elmondta a történetét, a másik megosztja észrevételeit és cserélnek.

#3. Majd formáljatok egy kört és a kör közepére tegyetek kis jegyzetlapokat. Kis csend után, jöhetnek a szavak. Mindenki felírja a számára ebben a pillanatban legfontosabb szót vagy szókapcsolatot az egyik ilyen papírlapra, amit aztán magánál tart.

#4. Mindenki felveszi a szemkontaktust avval, aki vele szemben ül és párokat formálnak. Mondd el a partnerednek, ha ez a szó felvenne egy formát, akkor milyen lenne, hogyan testesülne meg. (Például, ha a szavam az, hogy csillogás, akkor én a barna tölgyfaasztal tetején megcsillanó reggeli napfényt választom formának.) Amíg, hallgatod a partnered légy kíváncsi és kérdezősködj, hogy is néz ki az a megtestesített érzés, fogalom (Milyen színű? Hol láttál már ilyet? Van szaga? Illata? Hol van ez pontosan? Milyen közegben? Milyen nagy? Milyen az alakja?). Ha a partnered nem tudja, pontosan hogy néz ki, kérdezd a szóval kapcsolatban (Mikor tapasztaltál legutóbb hasonlót? Mit tudsz még erről a szóról? A hangzása leginkább mire emlékeztet? Milyen szavak, színek, érzelmek, hangok, illatok társulhatnak egy ilyen szóhoz?)

#5. Most a párok fogjanak össze egy újabb párossal és osszák meg, hogy az adott metafora, szimbólum milyen erővel társulhat, hogyan ölt testet a beszélőben (Milyen testmozdulat jellemzi leginkább ezt a szimbólumot? Hogyan kelhet életre egy ilyen szimbólum? Mitől lesz élet ebben a jelben? Hogyan tudsz ebből erőt meríteni? Mi tetszik neked a legjobban ebben a szimbólumban?)

#6. Egy körben ülve osszátok meg azt, hogy ki mit visz magával ezekből a beszélgetésekből. Bátorítsátok egymást arra, hogy a gondolatokat, az érzéseket milyen cselekvés fog majd követni a nagyhét és a húsvéti ünnepkör folyamán? Hogyan lehetünk mi is egy jellé mások életében, amiből erőt merítenek? Ez konkrétan mit jelent a húsvéti előkészületek közepette? Hogyan hagyjuk azt, hogy cselekedeteink szavak nélkül beszéljenek arról miben hiszünk?

Házi feladat: „Segíts jóságosan, hogy kínszenvedésének tanítását megértsük, és társai lehessünk feltámadásában” (Mit jelent ez számomra most ebben a pillanatban?)

Henkel Beatrix, Abu-Dhabi

kép: a ferences templom oltárképe Bét-Pagéjban, az Olajfák hegyének lejtőjén

0417_betfage01