2019. április 21. Húsvétvasárnap

ApCsel 10,34a.37-43; Zsolt 117; Kol 3,1-4; Jn 20,1-9

Attól függően, hogy a közösségi tagok mennyire ismerik egymást, lehet egy ’Ki hogy van’, vagy ’Ki mit hozott magával a batyuban’ nyitókörrel kezdeni. Előbbi egy jól összeszokott társaságnál lehet mélyebb is, amikor folyamatosan nyomon követjük egymás ’életét’. Utóbbi bármilyen közegben jó lehetőség arra, hogy mindenki elmondhassa, ami épp benne van, ami foglalkoztatja, amit ezáltal kicsit ’félre is tehet’ – akár jó, akár rossz – hogy a következő időben teljesen a jelenben tudjon lenni és az alkalomra koncentrálni.

Ének (jó olyat választani, amit minél többen ismernek, és kapcsolódik az Ünnephez (pl.: Győzelemről énekeljen…)

Rövid ima, ami lehet kötetlen és/vagy Mi Atyánk

Evangélium felolvasása kétszer (Jn 20,1-9)

Itt lehet beszélgetni arról, hogy volt-e különbség a két hallás között; melyiknél mi fogott meg inkább, milyen érzés / gondolat indult el bennünk. Mivel tudtam azonosulni/vagy pont nem, mi volt a hangsúlyos.

Konkrétabb kérdések mentén is lehet beszélgetni róla:

  • „Látta mindezt és hitt” – nekünk mire van szükségünk ahhoz, hogy higgyünk. Mi segít abban, hogy lássunk, hogy lássuk a csodákat körülöttünk?
  • Feltámadás: Ki miből tud feltámadni? Kinek miből van szüksége a feltámadásra? Tapasztaltunk-e már feltámadást?
  • Nekünk milyen követ kell elgördíteni, hogy meglássuk a feltámadást? Ill. mi az a kő, ami akadályoz a látásban? (A követ nem az apostolok vagy Mária Magdolna gördítette el; még ezt az erőfeszítést sem nekik kellett megtenniük.) Hagyjuk, hogy a mi életünkből elgördüljenek ezek a kövek?
  • (Itt akár lehetne vinni sok-sok követ az alkalomra, és mindenki kiválaszthatná a saját kövét, köveit, ami szimbolizál valamit. Az alkalom végén pedig ezeket a köveket el lehetne dobni.)
  • Tudunk-e / tudtunk-e olyan nagyböjti fogadalmat tenni (nem feltétlenül lemondást), ami abban segít, hogy belássunk a feltámadás helyszínére?

Olvasmány és Szentlecke felolvasása (ApCsel 10, 34a.37-43, Kol 3,1-4)

  • E két olvasmány tükrében változott-e a fenti kérdésekkel kapcsolatban a válaszunk/véleményünk/érzésünk.
  • Ki nekem Jézus a feltámadás tükrében?

Lezárásképpen itt lehet pl. eldobni a köveket, vagy mindenki megoszt egy gondolatot, ami az alkalmon a leginkább megfogta/megérintette.

Ének (jó olyat választani, amit minél többen ismernek, és kapcsolódik az Ünnephez (pl.: Dicsőség szent áldás…)

Az egész estére vonatkozóan szívesen ajánlom az alábbit.

Vigadjatok, ünnepeljetek! Ki ahogyan szokott; lufi, pezsgő, zene, tánc, mókázás. A Feltámadás a legnagyobb ünnepünk! Minden okunk megvan az ünneplésre! Jobban, mint szilveszterkor, vagy egy születésnapkor. A fenti kérdéseket is meg lehet beszélni, de lehet akár kicsit kötetlenebbre, az örömhírre fókuszálva átalakítani a kérdéseket. (Ill. valószínűleg egy hétköznapi alkalmon, vagy egy ilyen ünneplős alkalmon egészen más választ fogunk kapni pl. arra a kérdésre, hogy „Ki nekem Jézus a feltámadás tükrében?”, de az összes többire is. Vagy hogy most van-e akár a jövőre nézve ötletem a nagyböjti időszakra, ami nem (csak) az étkezésben megnyilvánuló böjt?

Lehetnek az énekek is vidám, dicsőítő énekek, vagy akár vidám, ünnepi zene az est folyamán.

 

kép: útkeresők Radvány-kertje tavasszal

Szeibert Katalin, Budapest, Nagytétény

Tímár Zsófi javasolja ezt a zenét az imához:

https://www.youtube.com/watch?v=nffKpnTwN3w

0421_Radvány-kert