2018. december 2., advent 1. vasárnapja

  1. december 2., advent 1. vasárnapja

Jer 33,14-16; Zsolt 24; 1Tessz 3,12-4,2; Lk 21,25-28.34-36

Út, utazás.

”…nehogy elnehezedjék szívetek…”

Énekeljünk egy adventi éneket, amit sokan ismernek közülünk.

Az advent arról szól, hogy úton vagyunk Hazafelé, miközben az üdvösségünk közelít hozzánk. Eljön a Megváltó egy időtlen MOST-ban, miközben percnyi kis lépteinkkel bandukolunk Hazafelé. Ez a kettősség az advent – amikor a kettősségből egység, a keresés feszültségéből az úton maradás energiája lehet.

Te hogyan indulsz útnak az advent idejében?

Bemelegítés: mondjunk helyeket, ahol már jártunk, külföld, belföld, bármi, ahová már emlékezetes utazás vitt minket. Meséljetek egymásnak utazásaitokról, amiknek emléke most is erőt adhat a mindennapokban!

Lehetőleg konkrét „sztorik” hangozzanak el, ne teljes úti beszámolók: egy vihar, egy stoppolás, egy eltévedés, egy vendéglátás – bármi, ami számodra útravalóvá lett az életed útjain. Törekedjetek a belső történetet kibontani, helyszín, idő, egyéb körülmények most csak érintőlegesen fontos. (Közben, aki tud befelé is figyelni, szemlélheti magát, mennyire könnyű vagy nehezebb a belső utazást feltárni a külső történések nyomán.)

A vezető: Az első bemelegítő kör jó, ha gyorsan pörög, lendületes. Utána kicsit lehet lassítani, de tartsa a „tracken” a beszélőt, ha elkalandozna, segítse visszatalálni a „belső utazásom” ösvényére. Pár percet elég egy beszélőre szánni, nem cél, hogy egy teljes utazást elmeséljen valaki. Két-három-esetleg négy megszólaló után léphetünk tovább.

Húzunk: kihúzunk számokat / szimbólumokat párosával: így alkotunk beszélgetőpárokat.

Első kérdés: most erre az adventi utazáson mi az, ami jó, hogy veled van, mert erőt ad, világosságot az úton, táplál, élénkít stb.? Mik a belső erőforrásaid? Jó tulajdonságaid?

Sokszor ezeknek nem vagyunk teljesen tudatában – pedig így válunk egymás számára ajándékká a közösségben. Aki meghallgató szerepben van, egy idő után hozzátehet a beszélő mondanivalójához: „számomra ajándék benned, hogy… Úgy ismertelek meg, hogy…” stb. Jó, ha ezek nem frázisok, üres udvariasságok, jó, ha ezek mögött van egy-egy konkrét példa is: „amikor legutóbb…” Három-négy perc múlva szerepcsere.

Második kérdés: mi az, amit kitennél a (lelki) hátizsákodból? Mi nyomaszt vagy terhel, mi akadályoz, hogy szabadabban gyakorold a szeretetet, hogy elevenebben élj? Milyen félelmeket tennél ki a zsákodból, amiket már nem akarsz cipelni? Legyél minél konkrétabb. Ebben a pontban annyit osszatok meg egymással, amennyit jó szívvel akartok, nem kényszer az őszinteség. Aki hallgatja, fogadja imádságába ezeket a gondolatokat és érzéseket. NE adjon ötletet a megoldásra, ne tegyen jobbító szándékú javaslatokat. Elég, ha ennyit mond: „köszönöm, hogy ezt megosztottad, ebben az adventben imádkozom érted.” És tegye is meg😊. Szerepcsere pár perc múlva.

A vezető ebben a két körben jobb, ha nem beszélget, mert az időre kell figyelnie, és kis csengővel vagy pohár+kanállal, vagy bármi finom jellel jelezheti, ahogy telik az idő, ahogy a szerepcserék és a témák következnek. Természetesen érdemes rászámolni pár percet a végén, mert nem mindenki fejezi be egyszerre. Ha meg akarjuk őrizni ezt a belső figyelni csendes állapotot, ajánljuk fel a gyorsabb pároknak, hogy a fennmaradó időben valóban imádkozzanak is egymásért.

Utolsó kérdés: mire van szükséged a közösségünktől, hogy ki tudj pakolni, és hogy a fontos, jó dolgokból tudj aktívan meríteni? Mit tehetünk érted? Hogyan támogassunk?

Ez a kör már jó, ha nem páros beszélgetésben, hanem ismét nagy körben zajlik. A vezető hívja fel a figyelmet arra, hogy néha a fejlődésünknek az egyik legnagyobb akadálya, hogy egyedül akarjuk „véghezvinni”. Mintha önmagunkat akarnánk üdvözíteni… A vasárnapi evangélium következetesen többes számot használ, pl.: „emeljétek fel fejeteket, mert elérkezett megváltásotok”.

Néha az a legnehezebb, hogy meg tudjuk fogalmazni és mások számára is érthetően, hallhatóan egyenesen ki tudjuk mondani, mire van szükségünk a közösségben, mi segítene minket az utunkon tovább.

Ebben a körben születhetnek olyan megszólalások, amelyek az egész közösség adventi megújulását is segíthetik.

Legyetek áldottak egész adventben és az úton tovább Hazafelé.

Viszlát

Lilla, Budapest

kép: https://goo.gl/images/9nQMon

  1. eszközök, készület:
  • éneket választani
  • előre felírni a számokat a húzáshoz vagy hozni pl. egy csomag memorit
  • kalap, kosár, bármi, amiből húzni lehet
  • eszköz az időmérésez
  • eszköz a jelzéshez. NE telefon, stopper vagy ébresztő pittyegjen!

1202_El Camino útravaló